Varför äta kött?

Moralisk aspekt:

Många köttätare hävdar att vi är högst upp i näringskedjan, och därför bör vi äta kött. Detta är så brutalt fel, människan är inte alls högst upp i näringskedjan - vi står utanför den. Vi har ingen naturlig plats i den. Vi har ruckat på ekosystemet och leker gud. Förutom att detta är miljövådligt så tar det också kol på argumentet att vi bör äta kött för att vi är högst upp i näringskedjan - detta är faktafel och därför ett icke giltigt argument. Vi har inte heller alltid ätit kött, som många tror, utan har nästan levt uteslutande på oanimalisk föda fram tills först för några århundraden sedan.

Vissa köttätare menar att gud har gjort oss överlägsna djuren, och att vi därför bör ha övermäktighet med dem och helt enkelt äta dem just för att vi kan, får och bör. I bibeln står detta, men där står också att vi ska behandla djuren med respekt och äta "frukter av jorden" typ potatis. Religion är tvetydigt och lämnar rum för olika tolkningar.

Varför då välja tolkningen som säger att vi inte bör äta kött? Här kommer moralen in i bilden igen. Vad skiljer oss egentligen från djuren? Det finns inget konkret. Vi är inte bättre anpassade till världen, vi kan inte mäta oss i muskelstyrka, vi har inga tänder, inga klor, ingen päls, ingen pansarhud. Vi har vårt huvud; vi kan tänka kritiskt och moraliskt. Om man väljer den inskränkta banan och tänker "jag är människa, jag är överlägsen, jag bör äta kött" så utnyttjar man inte det enda som skiljer oss från djuren och gör oss "förmer". Man tänker inte till. Med vårt moraliska tänkande bör vi därför ta hänsyn till följande aspekt, och välja den rätta banan. För det finns en sådan.

Fysiologisk aspekt:

Människan är tvärtom till vad många opålästa köttätare tror - INTE köttätare. Vi är omnivorer, vi "kan" leva på både animalisk och vegetabilisk kost. Våra tänder är omnivortänder, vi har både tänder för att slita kött från ben och för att mala grönsaksfibrer. Vårt tarmsystem är en växtätares tarmsystem. Enzymerna i våra tarmar bryter ner kött sakta, och hanterarvegetabilisk föda bättre. Animalisk kost innehåller fler onyttiga fetter än vegetabilisk kost och leder till många av vår tids folksjukdomar såsom blodproppar, hjärtproblem och fetma.

Med detta i åtanke - att vi kan klara oss fullt utmärkt på vegetabilisk kost så bör vi utnyttja vår förmåga att välja moraliskt - att välja att äta vegetabiliskt. Många köttätare använder här argumentet att vi alltid har ätit kött, att detta är naturligt, en bekväm vana som är svår att bryta. I den tid vi lever i nu är det enklare än någonsin att vara vegetarian, det finns enormt mycket resurser för att få en varierad och fullvärdig god kost. Att man är van vid smaken av kött är ett vansinnigt dåligt argument om man läser följande:

Global aspekt:

Mindre pålästa köttätare påpekar ofta "vitsigt" att vegetarianer äter upp djurens mat. Så är inte fallet. En bråkdel av världens sojaproduktion
går åt till vegetariska produkter, mestadels går det åt till djurfoder. Regnskogen skövlas för detta, och utan regnskogen - jordens lunga - blir koldioxidhalten i luften signifikant högre och detta är inte bra alls. Regnskog skövlas också för att ge plats för djuruppfödande. Den yta som krävs för att få fram ett kilo kött skulle fungera utmärkt för att få fram tio kilo vegetabilisk föda. Detta är på grund av att näringen och energin då tas upp direkt istället för att tas till en ny energinivå (dvs ätas av en ko), energispillet ligger på 90% för varje ny energinivå, så vegetarisk kost är mycket mer energisnålt och tär mindre på jordens resurser.

Köttransporter står för en stor del av transportsektorn som även den bidrar med massiva koldioxidutsläpp. Inte bara kött transporteras, utan även djurfoder och sådant bidrar. Om man istället skulle transportera enbart vegetabilier så skulle utsläppen minska rejält. Andra gasutsläpp som köttindustrin bidrar till är metangas från kor. Även risfält bidrar till detta, men inte i lika stor mån. Man har än inga riktiga bevis för att människan står för klimatförändringarna, men man vet att växthusgaser bidrar. Dessa bör vi därför dra ner på.

Sammanfattning:

Att dra ner på köttätande är bra för folkhälsan och för miljön. Andra onyttigheter som cigaretter och alkohol skattas, sålunda tycker jag även att kött borde skattas högre så att folk tvingas dra ner på det.


Kommentarer
Postat av: Ferrets Elf

Moralfrågan: Jag undrar varför en varg har större moralisk rätt att äta en ren än en människa?Fysiologiskt: Jag är skeptisk. Nästan alla vegetarianer jag känner har fått trubbel med tarmen.Globalt: Nu äter ju jag bara älg och ren som äter sådant som ingen annan kan äta så jag har lite svårt att förstå varför jag ska bry mej om sånt.

2010-04-29 @ 15:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0