Sublimal perception

Den engelska forskaren Norman F. Dixon har gjort många experiment som visar att människor kan varsebli saker utan att veta om det, och samtidigt påverkas av denna omedvetna information. Ett experiment gick till såhär:

Försökspersonerna fick se ljusbilder av ord, men så svaga att de inte medvetet kunde uppfatta någonting. De trodde inte heller att de såg några ord. Orden som visades var: "Rider, penis, whore, weaver" (ryttare, penis, hora, vävare). Dixon utgick från att penis och hora var negativt laddade ord för de flesta. Han trodde också att personerna omedvetet skulle värja sig mot de negativa orden. Detta skulle visa sig genom att ögonen höjde sin ljuströskel (d.v.s. minskade sin ljuskänslighet) när de såg de "otrevliga orden". Ljuströskeln hos en individ är det värde vid vilken en ljussignal blir medveten. Tröskelvärdet kan förändras hos en och samma person.
Ljuströskeln höjdes också hos försökspersonerna. De reagerade med s.k. perceptuellt försvar på en omedveten nivå. De värjde sig på ett tidigt, omedvetet stadium, mot de "otrevliga" orden. Men samma effekt uteblev vid de neutrala orden.


Jag säger bara en sak. Psykologer använder sig av så sjukt skumma metoder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0